Roels Katrien
Zele - Kinesitherapeut Roels Katrien

Manuele therapie, manuele lymfedrainage, sportkinesitherapie, sportrevalidatie in Zele

Bakkerstraat 16
9240 Zele

0493 55 80 80
     

Roels Katrien

Bakkerstraat 16
9240 Zele

Manuele therapie, manuele lymfedrainage, sportkinesitherapie, sportrevalidatie in Zele

 

Wie is Katrien Roels?

Ik ben Katrien Roels en studeerde af als kinesitherapeut in 2009. De afstudeerrichting die ik hiervoor volgde, was Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen. Daarna volgde een specialisatie in Manuele Therapie, waarin voornamelijk de behandeling van nek en rug aan bod komt. Een bijkomende opleiding in manuele lymfedrainage (Vodderschool) kwam later op het lijstje te staan.

 

 

Waar kunt u mij bereiken?

 

De praktijk is te vinden op het volgende adres :

Bakkerstraat 16               
9240 Zele

 

Afspraken kunnen steeds gemaakt worden op het nummer:

0493/55.80.80

 

Waarvoor kunt u bij mij terecht?

 

Algemene kinesitherapie

Onder algemene kinesitherapie worden alledaagse aandoeningen verstaan, zowel ter hoogte van de spieren, de gewrichten en de wervelzuil. Eerst wordt er behandeld naargelang de aandoening, later kan er eventueel verder worden gegaan met oefeningen.

In deze categorie komen ook veel (ouderdoms-)ziekten aan bod, zoals parkinson, dementie, hart- en vaatproblemen, hersenbloedingen,heup- en knieprothese,…

(sport) revalidatie

Sporters hebben vaak specifieke blessures afhankelijk van de sport die ze uitoefen. Dit kan gaan van lichte blesures (verrekking, distorsie,…) tot zware pathologieën (spierscheur, ruptuur kruisbanden,…). Deze worden eerst manueel behandeld om daarna de sporter te kunnen optrainen tot het gewenste niveau (competitieniveau, recreatief niveau).

Manuele Therapie

Elke manueel therapeutische behandeling wordt voorafgegaan door een vraaggesprek en een uitgebreid functieonderzoek. Daardoor zal de therapeut achterhalen of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort. Met provocatietesten en functietesten (gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen, coördinatietesten e.a.) kan hij/zij de plaats, de graad, de ernst en de oorzaak van klachten opsporen.

Tijdens de behandeling worden de gewrichten op een rustige, meestal pijnvrije, manier bewogen, binnen de normale bewegingsgrenzen van het gewricht (mobilisaties). De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms wordt deze behandeling aangevuld met gedoseerde impulstechnieken (het manupuleren).De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Met manuele therapie kan je dus stroeve gewrichten en spieren losmaken en zeurende pijn een halt toeroepen.

 

Manuele Lymfedrainage (Vodder)

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Het kan gebeuren dat dit water uit balans is of met andere woorden dat er een probleem is met de aan- en afvoer en er zwelling of oedeem ontstaat. Het lymfevatenstelsel ondersteunt een bloedvatenstelsel om deze balans in evenwicht te houden. Het fungeert tevens als filter die afvalstoffen helpt verwijderen uit ons lichaam en bruikbare stoffen terug in de veneuze bloedsomloop brengt. Aldaar speelt het lymfevatenstelsel ook een uiterst belangrijke rol in ons immuniteitssysteem. Deze processen via het lichaamsvocht noemen we "de waterhuishouding".

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.

De klachten die kunnen behandeld worden door middel van lymfedrainage lopen ver uit elkaar. De meest gekende klacht is natuurlijk zwelling, vb na een ongeval of een operatie. Maar verder worden ook verscheidene andere klachten hiermee behandeld : verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijnen , reuma , klachten aan het zenuwstelsel waaronder migraine, klachten als gevolg van stress (vb slapeloosheid,hoofdpijn), huidproblemen, bloedcirculatiestoornissen,…

 Bereken route